top of page

סקירת מערכות מוקדמת

שירותי המכון

מהי סקירת מערכות מוקדמת?

סקירת מערכות מוקדמת, הינה בדיקת אולטרה סאונד המתבצעת בהריון, בדרך כלל בין שבוע 13-17 על ידי גינקולוג מומחה לביצוע הבדיקה . בדיקה זו היא המפגש הראשון הממושך של ההורים עם העובר שלהם. היא מבוצעת בדרך נרתיקית (וגינלית) או בטנית או בשילוב של שתי הגישות. מטרת סקירת המערכות המוקדמת לבדוק את חיות העובר (דופק, כמות מים, תנועתיות), את גודלו שנקבע לפי מדדי הגוף שלו ואת מיקום ומראה השליה.
 

סקירה באמצעות אולטרה סאונד היא בדיקת אבחון מקובלת להערכת התפתחותו התקינה של העובר והיא נערכת על ידי גניקולוג מומחה לסקירת מערכות. מדובר בבדיקת אולטרסאונד שאינה מסכנת את האם, את ההיריון או את העובר. סקירת האולטרה סאונד המוקדמת  מאפשרת אבחון מומים ובמקרים מסוימים מסוגלת להצביע על 'סמנים רכים'. שילוב של מספר סמנים רכים עלול להצביע על פתלוגיה עוברית כגון תסמונת דאון ומומים כרומוזומליים אחרים. לסקירת מערכות מוקדמת, חשיבות רבה בכך שהיא מסייעת באיתור ואבחון  מומים וממצאים בלתי תקינים  אצל העובר בשלב מוקדם של ההיריון. תוצאות וממצאי בדיקת האולטרסאונד עשויות לסייע בקבלת ההחלטות שיבוצעו בעקבות ממצאים אלו.

סקירת-מערכות-מוקדמת.jpg

מהן המערכות הנסקרות בסקירת מערכות מוקדמת?

בסקירת המערכות המוקדמת נסקרים אברי העובר, בשלב מוקדם זה, מכף רגל ועד הראש, כדי לעמוד על ממצאים תקינים ובלתי תקינים. סקירת המערכות נערכת על ידי גינקולוג מומחה לסקירת מערכות. בסקירת מערכות מוקדמת ניתן לגלות אחוז גבוה של המומים המבניים (אנטומים) בעובר. המערכות הנסקרות הן:

  • מבנה הראש והמח הצעירים, מבנה הפנים – עיניים, אף, שפתיים, סנטר,

  • מבנה הלב על ארבעת מדוריו, יציאת כלי הדם הגדולים וקשת אבי העורקים, הסרעפת,

  • מבנה הבטן על הקיבה, כיס מרה, השרשת חבל טבור ווריד הטבור,

  • מבנה הכליות וכיס השתן

  • כמובן! – מין העובר!

  • גפיים העליונות והתחתונות על גודלן, המנח שלהן והאצבעות. בנוסף נסקר גם עמוד השדרה לכל אורכו.​

מה משמעות תוצאות בדיקת סקירת מערכות מוקדמת?

הגניקולוג המומחה באולטרסאונד סקירת מערכות, במהלך סקירת המערכות המוקדמת יבדוק  את אברי העובר, עקוב אחר סמנים כרומוזומליים כמו אגני כליה מורחבים או מוקד אקוגני. סמנים כאלו, עשויים להופיע  בתדירות גבוהה אצל עובר  עם תסמונת דאון לדוגמא. לעיתים בעקבות ממצאי בדיקת האולטרסאונד, הגניקולוג ימליץ על בדיקות נוספות במטרה לבדוק את הממצאים ותוצאות הבדיקה. חשוב לומר שבדיקת אולטרסאונד סקירה מוקדמת איננה  מאתרת את כל המומים המצויים אצל העובר. גם אם בדיקת אולטרסאונד סקירה מוקדמת תקינה ולא נמצאו מומים במהלך בדיקה זו, אין וודאות לגבי  בריאותו של העובר. כמו כן  במהלך סקירת מערכות מוקדמת, איתור של סמנים אצל העובר איננו  מעיד תמיד על בעיה אצל העובר, ישנם מצבים רבים במהלך ההיריון שהסמנים אצל העובר נעלמים. בחלק מן ההריונות מתגלה בבדיקת סקירת מערכות ממצא או סמן אשר עצם קיומו מצביע על בעיה פתולוגית ובחלק רק תוצאה חריגה המצריכה מעקב רפואי.

מה החשיבות סקירת מערכות מוקדמת?

חשיבותה של סקירת מערכות מוקדמת  שהיא נערכת בשבועות 13-17. הבדיקה נערכת על ידי גניקולוג מומחה בסקירה, בגישה בטנית או וגינאלית. סקירת המערכות  המוקדמת מאפשרת לגניקולוג ה צפייה בעובר וזיהוי מוקדם של ממצאים שאינם תקינים. אחד מיתרונותיה וחשיבותה של סקירת מערכות מוקדמת הוא שתוצאות הסקירה מאפשרות לגניקולוג לקבל ממצאים ולנתח את התוצאות על בריאות העובר ולקבל החלטות. בהתאם לשלוח את האישה לבדיקות מעמיקות יותר ולשקול ובכלל לגבי המשך ההיריון כול זאת בשלב מוקדם יחסית.

 

בבדיקת סקירת המערכות המוקדמת הנערכת על ידי גינקולוג מומחה, עלולים להופיע ממצאים בלתי תקינים, בכל מערכות  גוף שנזכרו שידרשו בחלקם מעקב בלבד, אך לא פעם יובילו להמלצה על בדיקות רפואיות נוספות כגון הפניה ליועץ גנטי ובדיקת מי שפיר. כמו כן אם, בסיכום הרפואי עם היועץ גנטי, תידרש בדיקה גנטית של העובר יומלץ בדרך כלל על בדיקת מי שפיר, שיכולה להיות מלווה גם בבדיקת צ'יפ גנטי (CMA בשפה הרפואית) שמבוצעת גם כן בבדיקת מי השפיר. בדיקות רפואיות נוספות שאותן ניתן לבצע הן אקו לב עובר המבוצע על ידי רופא לב ילדים באמצעות אולטרה סאונד כדי לעמוד ביתר פירוט על מבנה לב העובר. בכל סקירת מערכות מוקדמת גם נבדק אורך צוואר הרחם של האישה, שהתקצרותו יכולה להצביע על סיכון ללידה מוקדמת. כך שבהתאם לתוצאות סקירת המערכות המוקדמת אפשר לטפל בדברים  כנדרש. כמו כן כמו כן מומלץ לבצע גם סקירה מערכות מאוחרת בשבועות 20-24 בכדי לעמוד על אופן גדילת העובר, כמות המים והתפתחות מתמשכת תקינה של האיברים שלו.

 

 

סקירת מערכות מוקדמת בהריון תאומים

בסקירת המערכות המוקדמת כאשר מדובר בהריון תאומים, בנוסף לסקירת המערכות המבנית המתוארת, נערכים דגשים שונים המתייחסים יותר לקיום המחיצה ואופייה בין התאומים ומיקום השליות שלהם בכדי להבדיל בין תאומים זהים לבלתי זהים. לתאומים זהים עלולה להיות בעיה ייחודית שלהם שמתבטאת במעבר דם של עובר אחד לשני ורצוי מאד לעלות מוקדם על בעיה זו ולטפל בה לפי הצורך.

כיצד מתבצעת סקירה מוקדמת?

סקירת מערכות מוקדמת מתבצעת על ידי גינקולוג מומחה, באמצעות מכשיר אולטרה סאונד המשתמש בגלי קול בתדר גבוה בגישה נרתיקית ו/או בגישה בטנית. סקירה מוקדמת בגישה בטנית כוללת מריחת ג'ל על פני הבטן ההריונית כשבתום הבדיקה ניתן לנגב את שאריות הג'ל מהבטן והג'ל אינו מכתים את הבגד. בסקירה מוקדמת בגישה נרתיקית, המתמר שהגינקולוג משתמש בו מכוסה בכיסוי חד פעמי סטרילי, נמרח עליו ג'ל והוא מוחדר בעדינות אל נרתיק הנבדקת. מומלץ שהאישה תרוקן את שלפוחית השתן לפני תחילת סקירת המערכות. בדיקת סקירת המערכות עלולה לגרום לאי נוחות מסוימת, אך לא לכאב.

האם במסגרת סקירת מערכות מוקדמת אקבל תמונות של העובר?

במסגרת סקירת המערכות המוקדמת, ניתן לקבל תמונות של חלקים נבחרים מהבדיקה והגינקולוג המומחה בסקירת מערכות, משתדל גם לצלם תמונות תלת-ממדיות של פני העובר. עם זאת, אם העובר אינו במצג נוח או אם הסקירה המוקדמת, אינה מאפשרת הדמיה אופטימלית, ייתכן שלא ניתן יהיה לצלם את פני העובר.

 

האם ניתן לאבחן את תסמונת דאון בסקירת מערכות מוקדמת?

תסמונת דאון נובעת מהפרעה כרומוזומלית והיא אינה בהכרח מאובחנת באולטרסאונד. חלק מהתינוקות עם תסמונת דאון יכולים להיראות תקינים בסקירה מוקדמת. לפעמים יתכנו סמנים מסוימים אצל העובר, שעלולים להגביר את החשד של הגינקולוג המומחה לאולטרסאונד להמצאות של עובר עם חריגה כרומוזומלית. בהתאם לממצאי הסקירה המוקדמת הגינקולוג ימליץ על  המשך בדיקות נדרשות, כמו כן יומלץ על יעוץ גנטי ובדיקת מי שפיר.

 

מהן המגבלות של סקירת מערכות מוקדמת?

למרות שלעיתים קרובות ניתן לראות פרטים רבים בסקירת מערכות מוקדמת, הבדיקה  איננה יכולה לתת ערבות של 100% לעובר תקין. יתכן שחלק מאברי העובר לא יופיעו  ולא יראו היטב בסקירה המוקדמת. כל זאת אפילו עם הגינקולוג העורך את הסקירה המוקדמת הוא מומחה לאולטרסאונד, מנוסה, מקצועי ומיומן ומשתמש במכשיר האולטרסאונד הטוב ביותר. כמו כן יתכן שבסקירת מערכות מוקדמת, בעיות רפואיות מסוימות אצל העובר לא יהיו ברורות בסקירה עד שלב מאוחר יותר בהיריון: כגון מומי לב, בעיות בצמיחת עצמות, חסימות מעיים וכו'

 

האם בדיקת סקירת מערכות מוקדמת כלולה בסל הרפואי?

בדיקת סקירת מערכות מוקדמת אינה כלולה בסל הבריאות הממלכתי, אך כלולה בשירותים שניתנים במסגרת הביטוחים המשלימים של הקופות. בחלק מקופות ניתן לבצע את הבדיקה בתשלום השתתפות עצמית, בהתאם להמלצה רפואית מרופא נשים או יועץ  של הקופה או מיועץ גנטי.

 

סקירת מערכות מוקדמת במכון רפואי נועם

במכון הרפואי נועם לסקירת מערכות ובריאות האישה, תוכלו למצוא גינקולוגיות מומחיות בתחום האולטרה סאונד ובמעקב ההיריון בכל שלביו. הגניקולוגיות עורכות לנשים הרות מעקב היריון , אולטרסאונד מעקב להריון ושקיפות עורפית מסודרים ועקביים. הן מוודאות שכל בדיקות האולטרסאונד נעשות ושלא נשכח דבר. במכון הרפואי נועם, הנשים ההרות בידיים מקצועיות, בטוחות ומהימנות, הכול בשירות אדיב ויחס אישי לכל אישה. למכון  רפואי נועם, מכשור אולטרה סאונד בטכנולוגיה רפואית מתקדמת ביותר, המאפשר לראות את העובר בדו- ממד ותלת- ממד וכן דופלר בצבע לאבחון כלי הדם בעובר. לאחר סיום הבדיקות, התוצאות נשלחות ב sms  לאישה. הגינקולוגיות והצוות הרפואי קשובים לרווחת האישה, שומרים על בריאות העובר והאישה ההרה ומוודאים שהכול יתנהל כשורה בכדי שההיריון יעבור בשלום.

bottom of page