top of page

אולטרסאונד מיילדותי

שירותי המכון

כל אישה בהריון עוברת כיום סדרת בדיקות אולטרסאונד מיילדותי. מהן בדיקות האולטרסאונד המיילדותי הללו? מהי מטרתן ובמה נבדלות בדיקות האולטרסאונד המיילדותי  מאולטרסאונד גניקולוגי? כיצד ניתן לסווג אותן? האם כל הנשים צריכות לעבור את כול בדיקות האולטרסאונד המיילדותי? במאמר זה תוכלו לקבל את כל התשובות בנושא אולטרסאונד מיילדותי. 

 

מהו אולטרסאונד מיילדותי?

 אולטרסאונד מיילדותי הוא שם כולל לבדיקות אולטרסאונד שונות, המתבצעות במהלך ההיריון על ידי גניקולוג המומחה לאולטרסאונד מיילדותי . בדיקות האולטרסאונד המיילדותי נועדו לבחון את מבנה העובר, מצבו, התפתחות מערכות גופו ואיבריו השונים בטרימסטרים השונים של ההיריון. זאת במטרה לאבחן או לשלול מומים עובריים שונים, ובמידה ועולה חשד כלשהו – להעמיק את הבירור והייעוץ, הרפואי להמשיך במעקב או להגיע להחלטות באשר להמשך ההיריון. 

אולטרסאונד מיילדותי

מה ההבדל בין אולטרסאונד מיילדותי לאולטרסאונד גניקולוגי?

כאמור, אולטרסאונד מיילדותי מתבצע במהלך ההיריון ונועד לבחון את מצב העובר והתפתחותו במהלך ההיריון. לעומת זאת, אולטרה סאונד גניקולוגי מתבצע אצל נשים שאינן בהריון  כשהמטרה היא לבחון את המערכת הגניקולוגית של האישה. האולטרסאונד הגניקולוגי נערך בין אם כחלק מהערכה גניקולוגית תקופתית, ובין אם לצורך בירור או מעקב הקשור בבעיות גניקולוגיות שונות כגון ציסטות שחלתיות, רחם שרירני, בעיות במחזור החודשי, בעיות פוריות, סיכונים למחלות סרטן, גניקולוגיות, אבחון היריון מחוץ לרחם ועוד. אפשר לסכם ולומר כי אולטרסאונד גניקולוגי מתמקד באישה ובמערכות הגניקולוגיות שלה בעוד אולטרסאונד מיילדותי מתמקד בעובר ובהיריון. 

 

מה כוללות בדיקות האולטרסאונד המיילדותי?

נהוג לחלק את בדיקות האולטרסאונד המיילדותי לבדיקות אולטרסאונד שגרתיות ולבדיקות אולטרסאונד מיוחדות. בדיקות האולטרסאונד המיילדותי השגרתיות הינן בדיקות מעקב היריון שמומלץ לכל אישה לעבור במהלך ההיריון. בדיקות האולטרסאונד המיילדותי המיוחדות הן אלה שנדרש לבצען רק לאור ממצא חריג כלשהו שנמצא בבדיקות השגרתיות במהלך ההיריון. בדיקות האולטרסאונד המיילדותי נדרשות  בבדיקות מדדי הגדילה של העובר או בבדיקות כמו שקיפות עורפית, חלבון עוברי, או במקרים של סיכון למומים. אישה עם הריון תקין בסיכון נמוך וללא ממצאים חריגים בבדיקות, אינה נדרשת לבצע את בדיקות האולטרסאונד המיילדותי המיוחדות. 

​חלק מבדיקות האולטרסאונד המיילדותי, בעיקר בשלבים המוקדמים של ההיריון נעשות בגישה הווגינלית, ובדיקות האולטרסאונד המיילדותי בחלק השני של ההיריון מתבצע בגישה הבטנית. 

 

איזה בדיקות אולטרסאונד מיילדותי שגרתיות מומלץ לבצע? 

 

אולטרסאונד  מיילדותי להריון צעיר

אולטרסאונד  מיילדותי להריון צעיר, הנה בדיקת הדמיה ראשונית, המתבצעת בין שבועות, 10-6 במטרה לבדוק תקינות של ההיריון, מה מספר העוברים, מיקום העובר, גודלו, תקינות הדופק שלו וכן כמות מי השפיר. לרוב, הבדיקה נעשית בגישה הווגינלית על ידי גינקולוג מומחה לסקירת מערכות. 

אולטרסאונד מיילדותי לשקיפות עורפית

בדיקת אולטרסאונד שקיפות עורפית מתבצעת בין שבועות 13-11 במטרה לזהות או לשלול תסמונת דאון או הפרעות כרומוזומליות שונות. במהלך בדיקת אולטרסאונד שקיפות עורפית מודדים את עוביו של פס הנוזל בעורף העובר, מה שיכול לתת אינדיקציה לתסמונות והפרעות כאמור. ככל שרוחב הפס עבה, כך עולה הסיכון לתסמונת דאון.  באמצעות בדיקת אולטרסאונד שקיפות עורפית, ניתן לגלות כ-60% מהעוברים הנושאים את התסמונת. בדיקת אולטרסאונד שקיפות עורפית מבוצעת בגישה בטנית או וגינלית בהתאם להחלטת הרופא הגינקולוג, המתחשבת בפרמטרים שונים כמו גיל ההיריון, המנח העוברי ועוד.

אולטרסאונד מיילדותי לסקירת מערכות מוקדמת 

אולטרסאונד מיילדותי לסקירת מערכות מוקדמת כוללת סקירה מפורטת הנערכת בין שבועות 16-14 להריון במטרה לבחון את תקינותם של אברי העובר ומערכות גופו השונות. בעזרת אולטרסאונד מיילדותי לסקירה המוקדמת ניתן לגלות מומים בעובר, במידה וקיימים, כבר בשלב מוקדם של ההיריון.  הבדיקה מבוצעת בגישה בטנית או וגינלית בהתאם להחלטת הרופא הגינקולוג המומחה לאולטרסאונד, המתחשבת בפרמטרים שונים כמו גיל ההיריון, המנח העוברי ועוד.

אולטרסאונד מילדותי לסקירת מערכות מאוחרת

אולטרסאונד מילדותי לסקירת מערכות מאוחרת נערכת  באמצעות סקירת מערכות מקיפה המתבצעת על ידי גניקולוג בין השבועות 24-20 להיריון. הבדיקה נעשית לבחינה חוזרת של האנטומיה של העובר. בעזרת בדיקת האולטרסאונד המיילדותי  לסקירת מערכות מאוחרת, ניתן לגלות מומים שלא נראו בסקירה המוקדמת, בעיקר בלב ובמוח וכן מומים התפתחותיים קלים יותר. כמו כן, נבחנת תקינות גדילת העובר ובדיקת אורכו של צוואר הרחם לניבוי אפשרות לידה מוקדמת. הבדיקה נעשית לרוב בגישה הבטנית.    ​

 

אולטרסאונד מיילדותי לטרימסטר שלישי 

בדיקת אולטרסאונד מיילדותי הנערכת בטרימסטר שלישי, מתבצעת לאחר השבוע ה-30 להריון ועד ללידה לצורך בחינת תקינות הגדילה של העובר, ובחינה חוזרת של המוח, בעיות בתפקוד שריר הלב והכליות של העובר. הבדיקה מאפשרת לברר את המנח של העובר, משקל העובר, מערכות הגוף של העובר, כמו גם מומים מולדים העלולים להתפתח בטרימסטר שלישי בלבד. הבדיקה מאפשרת לראות את מיקום השליה ואורך צוואר הרחם, כמות מי השפיר- מיעוט או ריבוי מי שפיר, ובדיקת מצוקה עוברית. בדיקת אולטרה סאונד טרימסטר שלישי ממוקדת ונועדה לשלול מומים ספציפיים בעובר. אין אפשרות בבדיקה זו  לסקור את כל האיברים של העובר ופעמים רבות קשה  להתרשם מכלל מבנה גוף העובר. בדיקת אולטרסאונד מיילדותי הנערכת בטרימסטר שלישי מתבצעת בגישה הבטנית.

מהן בדיקות אולטרסאונד מיילדותי המיוחדות המומלצות לביצוע?

 

אולטרסאונד מיילדותי לסקירת מערכות מכוונת

אולטרסאונד מיילדותי לסקירת מערכות מכוונת נעשית בכל שלב של ההיריון בעקבות חשד או סיכון למום או בעיה התפתחותית במערכת ספציפית או באיבר ספציפי של העובר. אולטרסאונד מיילדותי לסקירת מערכות מכוונת מתמקדת באותו איבר או מערכת של העובר ובמידה והיא אכן מאששת את קיומו של ליקוי כלשהו, ביכולתה של סקירת המערכות המכוונת לאפיין אותו בצורה מפורטת ומדויקת. הבדיקה נעשית בגישה בטנית או וגינלית בהתאם לקריטריונים שונים כמו גיל ההיריון, המנח העוברי ועוד.

אולטרסאונד מיילדותי למעקב גדילה אחר העובר

אולטרסאונד מיילדותי למעקב גדילה אחר העובר, הנה בדיקת אולטרסאונד שנערכות בכל שלב בהיריון בו עולה חשד לכך שהעובר קטן לגילו. בבדיקת אולטרסאונד מיילדותי למעקבי גדילה אחר העובר, נעשות הערכות משקל עוקבות, נבדקת זרימת הדם לחבל הטבור ואיברים אחרים של העובר ונבחנים מדדים של תנועתיות, תנועות נשימה וכן כמות מי השפיר.  

אולטרסאונד אקו לב עובר

אולטרסאונד אקו לב עובר הנו בדיקה ממוקדת לבחינת מבנה הלב ותפקודו של העובר. אולטרסאונד אקו לב עובר מבוצע על ידי קרדיולוג ילדים,  כאשר עולה חשד למום בלב העובר באחת מסקירות המערכות שנערכו על ידי הגינקולוג או במקרים עם סיכון למום לבבי. 

איתור אנמיה עוברית

איתור אנמיה עוברית הנה בדיקת אולטרסאונד  לבחינת זרימת הדם בעורקי המוח של העובר, כאשר עולה חשד לאנמיה עוברית כתוצאה מזיהומים או קיום נוגדנים לסוגי דם מסוימים.  במידה והבדיקה מאששת את החשד, העובר מקבל עירוי דם באמצעות דיקור חבל הטבור.

אולטרסאונד מיילדותי למעקב הריון מרובה עוברים

ביצוע אולטרסאונד מיילדותי למעקב הריון מרובה עוברים, הכוללת בדיקות אולטרסאונד עוקבות שנערכות בהריון של 2 עוברים או יותר. בדיקות האולטרסאונד המיילדותי נערכות  שנעשות לצורך מעקב גדילה ושלילת מומים ובעיות האופייניות להריון של תאומים או מספר עוברים גדול יותר. 

אולטרסאונד מיילדותי למעקב לנשים בהריון עם יתר לחץ דם

בדיקות האולטרסאונד המיילדותי למעקב לנשים בהריון עם יתר לחץ דם מיועדות לבדיקת העובר, שבמצב יתר לחץ דם של האם נמצא בסיכון מבחינת קצב גדילה ומיעוט מי שפיר. באמצעות  אולטרסאונד מיילדותי למעקב לנשים בהריון עם יתר לחץ דם, מתבצעות הערכות  גדילה עוקבות של העובר וזרימות דם של עורקיו. בהתאם למעקב הרפואי  הנערך על ידי הגניקולוג, מחליטים במידת הצורך על זירוז לידה או המתנה ללידה טבעית. 

 

בדיקת אולטרסאונד מיילדותי דופלר כלי דם

בדיקת אולטרסאונד מיילדותי  הכולל דופלר כלי דם נערך, למקרים בהם נדרש לבצע הערכת זרימת דם בכלי הדם של העובר. חשוב לציין כי חלק מהבדיקות, בעיקר כשמדובר בבדיקות המיוחדות, נעשות בשיתוף ובהתייעצות עם מומחים רפואיים שונים כגון נוירולוג ילדים, קרדיולוג ילדים ונפרולוג ילדים. 

גניקולוגיות מומחיות באולטרסאונד מיילדותי

במכון רפואי נועם עובדות רופאות גינקולוגיות מנוסות מומחיות בתחום האולטרסאונד  עם מכשור האולטרסאונד המיילדותי  המתקדם ביותר על מנת להעניק לכל אישה את הטיפול המקצועי ביותר עם יחס אישי וחם!

 

אולטרסאונד מילדותי במכון רפואי נועם לסקירת מערכות ובריאות האישה

במכון הרפואי נועם לסקירת מערכות ובריאות האישה, תוכלו למצוא  גינקולוגיות מומחיות בתחום האולטרה סאונד ובמעקב ההיריון בכל שלביו. הגניקולוגיות מציעות לנשים הרות לערוך מעקב היריון ואולטרסאונד מיילדותי מסודרים ועקביים, ומוודאות שכל בדיקות האולטרסאונד נעשות ושלא נשכח דבר. במכון הרפואי נועם הנשים ההרות בידיים מקצועיות, בטוחות ומהימנות, הכול בשירות אדיב ויחס אישי לכל אישה. במכון קיים מכשור אולטרה סאונד בטכנולוגיה רפואית מתקדמת ביותר, המאפשרת לראות את העובר בדו- ממד ותלת- ממד כולל זרימת דם. הגינקולוגיות והצוות הרפואי קשובים לרווחת האישה, הם שומרים על בריאות העובר והאישה ההרה ומוודאים שהכול יתנהל כשורה בכדי שההיריון יעבור בשלום.

bottom of page