top of page

טרימסטר ראשון

שירותי המכון

הטרימסטרים בהריון

בשעה טובה את בהריון. כדי שתוכלי להיות מוכנה, מצורף מאמר המפרט את כל השלבים והבדיקות המומלצות לעשות בטרימסטר הראשון להריון. הטרימסטרים בהריון מתחלקים לשלושה - כלומר כל שלב מכיל בתוכו שלושה חודשים, בהם מומלץ לעשות בדיקות מותאמות לטרימסטר בו את נמצאת. טרימסטר ראשון מסתיים בשבוע ה13  ומתאפיין בהתפתחות מערכות הגוף של העובר. בטרימסטר הראשון, הסיכוי להפלה גבוה יותר משלבים אחרים בהריון, לכן מומלץ  להיות במעקב אצל גניקולוג מומחה כדי לוודא שההיריון תקין.  

טרימסטר ראשון

מה כוללת בדיקה גניקולוגית בטרימסטר ראשון להריון?

את הבדיקה הגניקולוגית הראשונה אצל רופא נשים מומלץ לבצע עד שבוע 10 להריון. בפגישה הגינקולוג יעבור איתך על ההיסטוריה הרפואית שלך- ייקח מידע על הריונות קודמים, מחלות, יוודא אם יש לך עבר של עישון ונטילת תרופות, מחלות משפחתיות העלולות להצביע על מחלות גנטיות ועוד. כמו כן, בבדיקה הרפואית, הגיניקולוג  יפתח לך כרטיס מעקב הריון. הגינקולוג יפנה אותך לביצוע בדיקות רפואיות הנערכות בטרימסטר ראשון הכוללות בדיקות דם לכימיה והמטולוגיה, סוג דם, וכן בדיקות גנטיות, כגון בדיקת נשאות מחלות גנטיות ובדיקות ווירוסים במידה ולא ביצעת בדיקות אלו. בנוסף יערכו לך פגישות מעקב אצל הרופא כדי לנטר תקינות לחץ דם, משקל, איתור חלבון בשתן, איתור הפרשות בנרתיק, דליות ועוד. כמו כן, במידה ואת בתת משקל או במשקל עודף הרופא הגינקולוג יתייחס לכך ויתאים לך את הטיפול בזמן ההיריון.

 

איזה בדיקות דם ובדיקות שתן מבצעים בטרימסטר ראשון?

בדיקות הדם הנערכות בהריון כוללות סקר בדיקות ביוכימי, ספירת דם, סוג דם וRh, בדיקת גלוקוז בדם ובדיקת שתן לכללית ולתרבית, ומטרת בדיקות הדם ובדיקות השתן  בטרימסטר הראשון להריון, לאבחן את הדברים הבאים: קביעת סוג דם, לבדוק האם יש חוסר בברזל העלול להצביע על אנמיה אפשרית בדם אצל האישה ההרה, נוגדנים לזיהומים (שבמידה ואינם, הדבר עלול לסכן את העובר כמו אדמת, הרפס, איידס וכו'). כמו כן יערך, איתור סוכר בדם למניעה עתידית של סכרת הריון אפשרית. יערך ברור לסוג דם ובדיקת Rh - בשמו המלא רזוס פקטור, הוא חלבון הנמצא על פני כדוריות הדם. רוב האוכלוסייה מוגדרת כמקדם Rh חיובי (85%) ומיעוטה שלילי. בבדיקה מוודאים שיש לאם ולעובר Rh זהה, אחרת עלולה להיווצר אנמיה אצל העובר.  כמו כן יערך גילוי מוקדם של המצאות של דלקת בדרכי השתן, הערכת העמידות לחיידקים לאנטיביוטיקה כדי להתאים את הטיפול בהתאם, איתור חלבון וחיידקים בשתן העלול להשפיע על העובר, התייבשות ועוד. כמו כן, מומלץ רפואית בטרימסטר ראשון להריון לערוך בדיקת דם ל CMV. מדובר בבדיקה לאיתור וירוס CMV שעלול לגרום למומים אצל העובר. במידה והאישה ההריונית נדבקת בוירוס זה, נערכת בדיקה לעובר כדי לוודא האם יש הדבקה  גם אצלו. 

 

הערכה מוקדמת לפתח סיכון לרעלת הריון בטרימסטר הראשון

בטרימסטר הראשון להריון הרופא הגינקולוג מבצע הערכה מוקדמת לגבי הסיכון של האישה לפתח רעלת הריון שהינו סיבוך הריוני הכולל התפתחות של יתר לחץ דם. כל זאת באמצעות שקלול של מספר פרמטרים הכוללים את הרקע הרפואי של האישה ההרה, ערכי לחץ הדם בתחילת ההיריון, השוואה ופענוח בדיקות דם ושתן הנערכים בטרימסטר הראשון להריון, ומדידת זרימת הדם בעורקי הרחם של האם באמצעות בדיקת אולטרה סאונד הריון.

 

כיצד נערך אולטרסאונד טרימסטר ראשון להריון?

בטרימסטר הראשון להריון תערך לך בדיקת אולטרה סאונד המכונה "טרימסטר ראשון". את העובר בשליש הראשון להריון אפשר לראות בתוך שק הריוני ברחם כולל דופק. זו הפעם הראשונה - שרואים את התמונה באולטרסאונד. באמצעות בדיקת אולטרסאונד טרימסטר ראשון להריון, הגינקולוג המומחה לאולטרסאונד מאתר את דופק העובר, כמו כן, הוא מוודא ששק ההיריון קיים ושהוא בתוך הרחם ולא מחוצה לו, סוקר את מספר העוברים, מיקום העובר ברחם, גודלו ואורכו. כמו כן, בבדיקת אולטרה סאונד טרימסטר ראשון כמובן בודקים גם את גיל ההיריון. מוודאים מתי בדיוק התחיל ההיריון לפי שבועות ובהתאם קובעים את הבדיקות הרפואיות הנחוצות הנעשות במהלך ההיריון לפי שבועות. אולטרסאונד טרימסטר ראשון להריון נערך על ידי גינקולוג בגישה בטנית או וגינלית לפי שיקול דעתו של הגינקולוג המומחה לאולטרסאונד. בבתי חולים וקופות חולים בדיקת אולטרה סאונד טרימסטר ראשון נערכת פעמים רבות על ידי טכנאית אולטרה סאונד, אצלנו במכון רפואי נועם הבדיקה נערכת על ידי רופאות גינקולוגיות מומחיות לתחום האולטרה סאונד.

 

בדיקת אולטרסאונד שקיפות עורפית בטרימסטר ראשון

בדיקת אולטרסאונד שקיפות עורפית נעשית בטרימסטר ראשון בשבוע 11-14. בבדיקה מודדים באמצעות אולטראסאונד באזור עורף העובר את עובי שכבת הנוזל התת עורי הנאגר בעורף העובר ואת המרווח בין העור לתת-העור. מרווח ונוזל זה נמצא אצל כל העוברים בטרימסטר הראשון נמצא כי עיבוי המרווח וחריגה בכמות הנוזל אצל העובר קשורים לעליה בסיכון לתסמונת דאון ולעליה בסיכון למספר רב של תסמונות גנטיות נוספות. הרופא הגינקולוג העורך את בדיקת האולטרסאונד ביחד עם נתונים על השקיפות העורפית של העובר והגיל של ההיריון, יחשב את הסיכוי לתסמונת דאון. בדיקת השקיפות העורפית יכולה לגלות כ 60-70% מהעוברים הלוקים בתסמונת דאון. בכל מקרה הבדיקה משלימה מומלץ בטרימסטר ראשון להריון לבצע בדיקות  דם ביוכימיות הבודקות נוכחות של שני הורמונים (PAPP-A וfree BHCG) . במידה ורמתם חריגה, הדבר יכול  להעיד על אפשרות לתסמונת דאון ובעיות אחרות אצל העובר. במקרה הצורך יש לבצע בדיקת מי שפיר בשבוע21 17-, אקו לב עוברי, סקירת מערכות מורחבת או לערוך בדיקת סיסי שליה.

 

בדיקת סיסי שליה בטרימסטר הראשון- CVS

בדיקת סיסי שליה בטרימסטר הראשון להריון, נערכת בשבוע 10-12  מדובר  בבדיקה העשויה לאתר מחלות גנטיות ומומים כמו תסמונת דאון בשלב מוקדם של ההיריון. הבדיקה המיועדת לנשים בנות 35 ומעלה, לנשים ובני זוג הנשאים של מחלה גנטית, נשים שבדיקת האולטרה סאונד בשליש הראשון ו/או אולטרה סאונד השקיפות העורפית לא הייתה תקינה. בדיקת סיסי שלייה בטרימסטר ראשון להריון משמשת כחלופה לבדיקת מי שפיר הנעשית בטרימסטר השני (בשבוע ה17-21) ויכולה להועיל כי במידה והבדיקה מתגלות כלא תקינה, ניתן עוד להפסיק את ההיריון בשלב מוקדם.

 

כיצד נערכת בדיקת סיסי שליה?

השלייה הממוקמת בדופן הרחם ומספקת את המזון והדם לעובר עשויה מסיסים, כמו ענפים של רקמות. בבדיקה לוקחים סיס, כלומר קטע מהשליה למעבדה. מכיוון שהשליה עשויה מאותם תאים של הביצית המופרית עצמה, המטען הגנטי של סיסי השליה זהה לזה של העובר עצמו. הבדיקה נערכת על ידי גינקולוג מומחה בבדיקהזו והיא מתבצעת בשתי דרכים. אם השלייה אליה מחובר העובר באמצעות חבל הטבור הנה אחורית, מבצעים את הבדיקה בגישה נרתיקית בליווי אולטרסאונד בעזרת צינורית ושואבים קטע לבדיקה. אם השלייה אליה מחובר העובר היא קדמית אז בדיקת סיסי שליה נעשית בגישה בטנית עם מחט ארוכה דרך קיר הבטן וקיר הרחם.

יש לציין  שלבדיקה יתרונות רבים : מדובר בבדיקה מדויקת, היא נערכת בשבועות המקודמים של ההיריון של טרימסטר ראשון (10-13) ומאפשרת גילוי מוקדם של בעיות בעובר. חסרונה של בדיקת סיסי שליה שהיא בדיקה פולשנית שיכולה לגרום לזיהום (סיכוי נמוך). כמו כן, אחוז ההפלות הנגרמות בעקבות בדיקת סיסי שליה בטרימסטר הראשון להריון גבוה יותר מאלו הנגרמים עקב דיקור מי שפיר. אך זהו נתון לא מוחלט ושיעור ההפלות הגבוה המיוחס לבדיקת סיסי שליה היא בעקבות הפלות טבעיות עצמוניות שמתרחשות בטרימסטר הראשון בלוואי הכי. 

 

בדיקת NIPT בטרימסטר ראשון- בדיקת דנ"א עוברי

בדיקת NIPT בטרימסטר ראשון להריון, נערכת לנשים מהשבוע ה-10 להריון. מטרת הבדיקה היא לזהות הפרעות כרומוזומליות כמו תסמונת דאון, תסמונת אדוארדס ותסמונת פאטו בעובר  (העלולות להביא לפגיעה מוטורית ושכלית בעובר ואף לתמותה מוקדמת). כמו כן, NIPT כוללת בדיקת הפרעות בכרומוזומי המין כגון תסמונת טרנר וקליינפלטר (העלולות לגרום לקשיי למידה ובעיות פוריות בעובר). עבור תסמונת דאון הדיוק של בדיקת NIPT היא גבוה מאוד – 99 אחוזים. בניגוד לבדיקות דם, בדיקות שתן ואולטרסאונד, בדיקה זו איננה בגדר חובה, אך נשים רבות עורכות אותה בטרימסטר ראשון להריון כדי לאתר תסמונת דאון ותסמונות גנטיות נוספות וכדי לנסות להימנע מבדיקת מי שפיר. הבדיקה מומלצת לנשים מעל גיל 35, או כאלה שידוע שאצלן או אצל בן זוגן יש סיכון להפרעות כרומוזומליות, או עבר משפחתי-גנטי של הפרעות כורמוזמליות. בבדיקת NIPT לוקחים דם מהאם ובודקים נוכחות של תאים עובריים בדם האם בזמן ההיריון. איתור של הדנ"א העוברי בדם עוזר למצוא את הכרומוזמים הפגומים. יתרונה של בדיקה זו שהיא איננה פולשנית. אך היא מוגבלת יחסית ביחס  לדיקור מי שפיר. בדיקת   NIPT  נחשבת בדיקת סקר ולא בדיקה אבחנתית כמו סיסי שליה ומי שפיר (שהן מדוייקות וחד משמעיות יותר). במידה ומתגלה בעיה בבדיקת NIPT  תצטרכי לעשות בדיקת מי שפיר בטרימסטר שני או בדיקת סיסי שלייה כדי לוודא את התוצאות שהתקבלו בNIPT.

 

בדיקות טרימסטר הראשון במכון רפואי נועם

במכון רפואי נועם  גינקולוגיות מומחיות בתחום האולטרה סאונד המבצעות את כל בדיקות האולטרה סאונד במהלך ההיריון וכמובן של טרימסטר ראשון כמו שצויין כאן במאמר. הגינקולוגיות מומחיות בתחום האולטרה סאונד  מאפשרות לך לערוך מעקב הריון ובדיקות אולטרה סאונד לסוגיהן במהלך ההיריון. אצלנו את בידיים רפואיות, מקצועיות, בטוחות ומהימנות, עם שרות ויחס אישי מכשור אולטרה סאונד בטכנולוגיה רפואית מתקדמת, אנחנו ומוודאות שהכול תקין לנוחיותך ולרווחתך ולרווחת העובר שלך.  

bottom of page