top of page

מעקב הריון

שירותי המכון

שירותי המכון

לכל אישה הרה מומלץ לבצע מעקב הריון אצל רופא גינקולוג. חשוב  לשלול בעיות שונות של האם והעובר ולהכין את האם לצורת הלידה המתאימה לה ולדאוג לכך שאם והעובר יהיו  בריאים במהלך ההיריון. ההיריון מחולק לשלושה טרימסטרים, ובכל טרימסטר הבדיקות והמעקב הייחודיים לו, כאשר מעקב ההיריון מתבצע לפחות פעם בחודש.

 

בדיקות טרום הריון

מומלצת פגישה ובדיקה אצל רופא גינקולוג בשלב תיכנון ההיריון, כדי לברר ולבדוק את בריאות האישה והרקע הגנטי של ההורים העתידיים -קיום מחלות גנטיות במשפחה. הרופא הגינקולוג יבדוק אותך  ישוחח איתך על מצבך הבריאותי, כאשר מטרת בדיקה זו שתגיעי במצב הבריאותי המירבי להריון. זה גם הזמן לפנות לייעוץ גנטי הקיים בקופות החולים היכול להמליץ על בדיקות הסקר המתאימות לבני הזוג לפי המוצא שלהם. ביעוץ  הרפואי טרום ההיריון  עם הרופא הגינקולוג שלך, תערכי בדיקת לחץ דם, תופני לבדיקות דם הכוללות סוג דם RH ,בדיקת רמת המוגלובין כדי לוודא שאין לך אנמיה ,ואת קיום נוגדנים בדם לווירוסים שונים. בנוסף יומלץ לך לערוך בדיקת סוכר בצום, במטרה לבדוק המצאות סוכרת  טרום היריון. בנוסף יש לערוך בדיקת  נוגדנים לאדמת ולסיפיליס, לעתים גם ל  HIV.חשוב להתחיל לקחת ח' פולית , רצוי כשלושה חדשים לפני הכניסה להריון.

מעקב הריון

מעקב הריון בטרימסטר ראשון עד שבוע 13

בטרימסטר זה יש להשלים את בדיקות הדם, הבדיקות הגנטיות ובדיקות הווירוסים במידה ולא בצעת בטרום ההיריון. הרופאה הגינקולוגית תיקח אנמנזה לגבי הריונות קודמים, מחלות, עישון ונטילת תרופות בזמן ההיריון. כמו כן תופני לבדיקות נוספות כוללות ספירת דם, סוג דם וRh , בדקית גלוקוז בדם ובדיקת שתן לכללית ולתרבית. בהמשך לבדיקת אולטרה סאונד לשקיפות עורפית נבקשך גם לבצע בדיקת דם סקר  ביוכימי שהיא המבוצעת בקופות החולים ואינה מצריכה צום. במידה ואת בתת משקל או במשקל עודף נתייחס לכך. כמו כן בטרימסטר זה  הרופא הגינקולוג  מבצע הערכה מוקדמת לגבי הסיכון  של האישה לפתח רעלת הריון שהנו סיבוך הריוני הכולל התפתחות של יתר לחץ דם. כל זאת באמצעות שקלול של מספר פרמטרים הכוללים את  הרקע של האם, לחץ הדם בתחילת ההיריון, מדידת זרימת הדם בעורקי הרחם של האם. במהלך הטרימסטר פותחים לך כרטיס מעקב הריון. בהמשך מומלץ לבצע בדיקת אולטרה סאונד טרימסטר ראשון ושקיפות עורפית על ידי רופא גינקולוג מומחה בסקירת מערכות.

אולטרה סאונד טרימסטר ראשון למעקב הריון

בטרימסטר ראשון תערך לך בדיקת אולטרה סאונד המכונה טרימסטר ראשון. בדיקת האולטרה הזו מאפשרת לבדוק את מספר העוברים, מיקום העובר ברחם וגודלו, גיל ההיריון וכמובן הדופק של העובר ?. האולטרסאונד נערך על ידי רופא גינקולוג, בגישה בטנית או וגינלית לפי שיקול דעתו של הרופא. 

מעקב הריון  באמצעות אולטרסאונד לשקיפות עורפית

בבדיקת  אולטרה סאונד לשקיפות עורפית מודדים  באמצעות האולטרה סאונד  את המרווח בין העור לתת העור. באזור עורף העובר. המרווח הזה נמצא בכל העוברים בטרימסטר הראשון. נמצא כי עיבוי המרווח זה קשור לעליה בסיכון לתסמונת דאון, אצל העובר ולעליה בסיכון למספר רב של תסמונות גנטיות נוספות.  על כן הרופאה הגינקולוגית העורכת את בדיקת האולטרה סאונד ביחד עם נתונים על השקיפות העורפית של העובר והגיל שלך תחשב את הסיכוי לתסמונת דאון. בדיקת השקיפות העוברית יכולה לגלות כ 60-70% מהעוברים הלוקים בתסמונת דאון.

 

בדיקות מעקב הריון לטרימסטר שני  שבוע 13-26

טרימסטר שני הנו השליש  השני של ההיריון שמוקדש לעיקר האבחון העוברי הכולל: בדיקת סקירת מערכות מוקדמת בין השבוע 14-16 למעקב הריון,  בדיקת חלבון עוברי לאבחון תסמונת דאון בין השבועות 16-19, בדיקת מי שפיר לאבחון תסמונת דאון ומומים כרומוזומליים בין השבועות 17-21, סקירת מערכות מורחבת הנערכת בין השבועות 21-24. 

 

אולטרסאונד סקירת מערכות מוקדמת למעקב הריון

הבדיקה מבוצעת על ידי גינקולוג מומחה לאולטרסאונד בין שבוע 14 -16 כדי לסרוק ולבדוק את האנטומיה של העובר שלך. במהלך הבדיקה הרופא הגינקולג בודק באמצעות אולטרסאונד את כל  מערכות העובר. דהיינו כל אחד מחלקי גוף העובר הניתנים לצפייה. בבדיקת אולטרה סאונד זו  קובעים את מיקום השליה, מערכים את כמות מי השפיר ומודדים את גדילת האברים השונים של העובר. כמו כן ניתן לגלות את מין העובר בסקירה זו והיא מבוצעת דרך הבטן או בגישה נרתיקית.

בדיקת חלבון עוברי

בדיקת חלבון עוברי נערכת בשבוע 16-19 הבדיקה משלבת גם את בדיקת הסקר הביוכימי ונותנת סיכון מחושב  של 65%  ללקות בתסמונת דאון. בבדיקת הדם, נבדקים שלושה חלבונים מהדם שלך, נערך שקלול עם משקלך, הגיל שלך ונתונים נוספים מבדיקת הדם. בשקלול נוסף עם משקל וגובה מאתרים את הסיכון ללקות בתסמונת דאון ומומים נוספים במערכת העצבים המרכזית. כמו כן ניתן לערוך תבחין מרובע בו נבדק הורמון נוסף המגדיל את הסיכון המחושב ל70%.

בדיקת מי שפיר- לאבחון תסמונת דאון ומומים כרומוזומליים

במידה ויש צורך ,בדיקת מי השפיר נערכת בין השבועות 17- 21. מדובר בבדיקה המאבחנת מומים כרומוזומליים ותסמונות גנטיות כמו תסמונת דאון. מזה כשנה מבוצעת, יחד עם בדיקת מי השפיר הרגילה גם בדיקת צ`יפ גנטי (CMA) שבאפשרותה לגלות עוד מיני סינדרומים עובריים. בדיקת מי השפיר נערכת בבית חולים על ידי רופא גינקולוג המומחה בביצוע בדיקה זו, בליווי אולטרה סאונד. הרופא הגינקולוג שואב דגימה של מי השפיר של האישה ההרה באמצעות מחט אותה מחדיר דרך דופן הבטן לשק מי השפיר של הנבדקת. לאחר מכן הבדיקה נשלחת למעבדה ייחודית ותוך 21 ימים מתקבלות התוצאות. 

 

אולטרה סאונד סקירת מערכות מורחבת למעקב אחר ההיריון והעובר 

סקירת מערכות מורחבת- נערכת בשבוע 21-24 וכוללת סקירה של מערכות הגוף והאנטומיה המתפתחת של העובר כולל מעקב אחר  גדילתו התקינה של העובר ואורך צוואר הרחם שלך. בדיקת האולטרסאונד נערכת על ידי גינקולוג מומחה לסקירת מערכות, בגישה ביטנית וחיצונית בדרך כלל. על הבטן נמרח ג'ל שקוף, על בסיס מים, המאפשר להעביר את גלי הקול המעובדים לתמונה על גבי מסך. במהלך הבדיקה הרופא הגינקולוג המומחה לסקירת מערכות יבדוק את כל איברי העובר לרבות, המוח, איברי הפנים של העובר, האצבעות, הידיים והרגליים, הלב, מערכת העיכול איברי המין ואיברים נוספים.

ביצוע בדיקות דם שבוע 24-26 תופני שוב לבדיקות דם הכוללת בדיקת סוכרת (GCT עם 50 גר' סוכר), ספירת דם ובדיקת שתן חוזרת,  וגם בדיקת וירוסים כגון CMV חוזרת לפי הצורך. כמובן גם ייבדק לחץ הדם והמשקל שלך.

 

בדיקות מעקב הריון בטרימסטר שלישי שבוע 26 – הלידה

הטרימסטר האחרון של ההיריון מוקדש בעיקר לגדילה התקינה של העובר שלך, וכמובן לבריאותך. בטרימסטר זה מבוצע "אולטרה סאונד טרימסטר שלישי". חשוב לעתים לראות אותך ולערוך מעקב רפואי צמוד 

יותר אם יש בעיה עם לחץ הדם שלך או בגדילת העובר, תופני לבדיקות דם נוספות לפי הצורך. יומלץ לך על חיסון נגד שעלת, מחלה העלולה לסכן את תינוקך בשלושת החדשים הראשונים של חייו. לקראת הלידה תילקח גם תרבית וגינלית/אנלית לStrep. Group B או בקיצור GBS. באם התרבית חיובית תזדקקי לאנטיביוטיקה בזמן הלידה כדי למנוע הדבקות של התינוק שלך. לאחר שבוע 40 תופני למיון יולדות או למרפאות למעקב הריון עודף בקופות החולים כדי לבצע גם מוניטורים עובריים ולהחליט על המועד לזירוז לידה באם יש צורך בכך.

ראי גם אתרים של משרד הבריאות: מעקב הריון וגם מעקב ההריון לפי שבועות של מכבי.

מה חשיבות מעקב ההיריון?

לכל אישה נדרש מעקב היריון על ידי גניקולוג מומחה אשר יבצע ויפנה למכלול הבדיקות ובדיקות האולטרסאונד הנערכות לנשים הרות, יסביר את ממצאי הבדיקות, יעקוב בקפידה אחר ההיריון וייצר שקט נפשי. כול זאת במטרה להבטיח את בריאות האישה ואת התפתחותו התקינה של העובר, לשלול מומים ובעיות שונות.

 

מעקב הריון במכון רפואי נועם, לסקירת מערכות ובריאות האישה

במכון הרפואי נועם לסקירת מערכות ובריאות האישה, גינקולוגיות מומחיות בתחום האולטרה סאונד ובמעקב ההיריון בכל שלבי ההיריון. הגניקולוגיות עורכות לנשים הרות מעקב היריון ואולטרסאונד בצורה מקצועית , עקבית ומסודרת, הן  ומוודאות שכל בדיקות האולטרסאונד נערכות ושלא נשכח דבר. במכון הרפואי נועם לסקירת מערכות ובריאות האישה, הנשים ההרות בידיים של גניקולוגיות מקצועיות, בטוחות ומהימנות. מעקב ההיריון ובדיקות האולטרסאונד מלווה בשירות אדיב ויחס אישי לכל אישה. למכון  נועם מכשירי אולטרה סאונד בטכנולוגיה רפואית מתקדמת ביותר, המאפשרת לראות את העובר בדו- ממד ותלת- ממד. הגינקולוגיות קשובות לצרכי האישה, ומוודאות שהמעקב יתנהל כשורה בכדי שההיריון יעבור בשלום.

bottom of page